Quantcast
Channel: economie – Contributors
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34

Moțiunea și toboganul

0
0

Vestea în conformitate cu care PSD și aliații săi din Parlamentul României vor supune la vot luni, 31 august, moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de dl. Ludovic Orban a luat cam pe nepregătite o bună parte a analiștilor și jurnaliștilor.

Până ca respectiva știre să facă turul redacțiilor, mai toată lumea credea că votul pe moțiune se va desfășura cândva, în prima decadă a lunii septembrie. Adică numai după revenirea din concedii și doar după ce CCR va formula un răspuns  sesizării vizând constituționalitatea demersului partidului condus de dl. Marcel Ciolacu. Sesizare făcută de guvernul însuși.

Au fost chiar comentatori politici care au crezut că PSD va face uitată moțiunea și aceasta în primul rând datorită înfluenței benefice pe care ar fi început să o aibă în rândul conducerii social-democrate dl. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al partidului. Dacă nu cumva chiar datorită faptului că pretins noua conducere a PSD ar fi trecut serios la reconstrucția partidului despre care este vorba în moțiunea pe baza căreia domnii Ciolacu, Dîncu, Stănescu, revenantul Grindeanu, doamna Gabriela Firea și o liotă de vicepreședinți au dobândit dreptul de a fi plasați în fruntea bucatelor social-democrate.

Nu voi insista aici asupra naivității de care fac dovadă cei care încă mai cred că PSD ar putea fi reconstruit. De cine? De exact aceiași oameni care acum se leapăda ca de Satana de fostul El Lider Máximo, dl. Liviu Nicolae Dragnea? Naivi sunt și cei care își pun nu știu ce mari speranțe în dl. Dîncu. Nu a fost oare profesorul de la Cluj până mai deunăzi un prieten intim al d-lui Dragnea, nu i-a emis oare chiar dumnealui certificate de garanție și de calitate spunând cui a avut timp să îl asculte că teleormăneanul va reprezenta pentru toți o plăcută surpriză? 

Voi observa doar că miercuri conducerea PSD a dat-o la întors. A decis în regim de maximă urgență ca moțiunea să fie votată în prima zi a săptămânii viitoare . Dl. Paul Stănescu, secretarul generalul al partidului, a început să le transmită parlamentarilor PSD sms-uri în care li se punea tuturor în vedere, probabil tot ca parte a reconstrucției partidului, că cei ce nu vor vota în favoarea dărâmării guvernului Orban vor fi excluși din partid.

De ce atâta grabă? Din cel puțin trei motive. 1. Problemele de constituționalitate pe care le ridică dezbaterea unei moțiuni depusă în cursul unei sesiuni, nu contează dacă a fost una extraordinară sau nu,  și dezbătută în alta. 2. Informațiile în conformitate cu care  dl. Orban și echipa lui poartă negocieri intense cu mulți din tabăra adversă pentru a-i determina să nu voteze moțiunea. 3. Șansa ca, în cazul în care moțiunea totuși nu va trece luni ori, pur și simplu, ca în prima zi a săptămânii viitoare să nu existe cvorum în Parlament, o alta să poată fi introdusă în viitoarea sesiune, adică până la alegeri. Ca să nu mai pun la socoteală presiunea pusă asupra liderilor PSD de atât de vocalul și de distructivul domn Victor Viorel Ponta care nu pierde nici o ocazie să spună că partidul lui, Pro România, nu e ezitant ca PSD. El ceea ce zice și face, și votează. Că nu prea gândește e cu totul altă poveste. Or, Pro România  este în raport cu PSD și prieten, și adversar politic. Fără parlamentarii din partidul d-lui Ponta, PSD nu mai prea poate să își impună voința în Parlament, numai că la fel de adevărat este și faptul, că în contextul campaniei electorale care a început vineri cât și în acela al alegerilor parlamentare ce pare-se că vor avea loc în decembrie cele două partide zise de stânga se vor afla în relație de concurență acerbă.

Mai mult ca sigur că în acest week end nimeni nu doarme. Tocmai de aceea e greu de formulat o predicție în privința rezultatului votului de luni. Cert e faptul că, dacă moțiunea trece, vor urma luni bune de instabilitate politică. Cu consecințe dramatice pentru toți românii. Îndeosebi pentru situația economică a țării. Care oricum nu e tocmai roz. Iată, nu mai departe decât la începutul week-end-ului, am citit un articol în care se vorbea despre faptul că cheltuielile cu pensiile și salariile au ajuns să reprezinte, în luna iulie, aproape integral valoarea veniturilor din taxe și impozite. Or, dacă așa stăteau lucrurile în iulie, cum vor sta ele în septembrie, în contextul majorării cuantumului pensiilor și a alocațiilor de stat pentru copii?

Agențiile de rating urmăresc cu mare atenție ce se întâmplă în România. Iar un semnal negativ dat de acestea, ca urmare a degradării situației politice din țară chiar și ca urmare a unui interimat prelungit al unui guvern PNL, poate să însemne începutul crizei. Vom intra pe un tobogan. Și ne vom opri numai bunul Dumnezeu știe unde.  


Viewing all articles
Browse latest Browse all 34

Latest Images

Trending Articles